Sunday, October 21, 2012

Mõtteid möödunud e-õppe nädalast

Birgy selgitab: “2012. aasta e-õppe nädalal esitati põhikooli ja gümnaasiumi õpilastele teemasid valdkonnast “Digikodanikuks kujunemine”. Teema on aktuaalne, kuna praegused noored mõjutavad kõige enam, milliseks maailm lähiajal kujuneb. Õpilastest on saanud autorid, kaasarääkijad, otsustajad, millised teemad on olulised ja kuidas otsustada, kas info, mis pärineb meediast või internetist, on üldse tõene.Igal päeval esitati erinevaid videoid ja ülesandeid – uurimuslikust õppest internetiohutuseni, e-riigist ristmeediani. Videotele lisaks pakuti töölehti, ülesandeid ja harjutusi. Õpetaja jaoks olid videod jaotatud mõnusalt 5–15minutilisteks juppideks, mida on hea ka tunnis kasutada. Õpilaste reaktsioonid toimuvale nädalale võib kokku võtta kui “innustumine üldistest inimkonda puudutavatest teemadest”, millega tihti õpetajad ei ole kahjuks leidnud aega tegeleda. Pole varem olnud ka vajalikke materjale, milles saaks toetuda oma ala spetsialistidele. Näiteks väga vahva oli vaadata, kuidas Linnar Viigi videos esitati küsimusi, millele lapsed õhinas vastasid – seega tundus videoesitlus interaktiivne, nagu oleks Linnar meiega koos klassis olnud.”

Birgy Lorenz
Kokkuvõtteks soovitan kõikidele õpetajatele – nii eesti keele, ajaloo-, kodanikuõpetuse-, informaatika- kui ka teistele õpetajatele leida üles vastav veebileht ja kasutada seda vähemalt paar korda aastas, et tuua ainetundi teemasid pärismaailma probleemidest ja väljakutsetest.

Noppeid õpilaste arvamustest:

  • Meile meeldiks, kui kõik vidinad ja vahendid oleksid internetis, ka kaerahelbed meie hommikusöögikausis.
  • Tahan minna IT-erialale õppima, see tundub olevat vajalik ja tore.
  • Tegelikult ei ole ma tõesti aru saanud, milleks on mul vaja panna igale poole nii palju erinevaid ja keerulisi paroole. Kas lihtsamalt ei saa?
  • Lastele ei ole eriti palju e-riigi teenuseid, seega on üsna raske mõista igasuguseid huvitavaid asju, mida e-riik peaks võimaldama. Enamasti teame ainult e-kooli.
  • Internetis on inimesed veidi teistsugused kui päriselus, vahel paremad ja vahel targemad, kuid ka vahel halvemad.
  • Internetis, kuna sa ei näe reaalselt inimest, siis lood sa endale ise ettekujutuse, kuid see ei vasta alati tõele.
  • Anonüümsust pole internetis olemas, on vaid käitumine, mis tekitab tähelepanu või ei tekita.
http://uudiskiri.e-ope.ee/?p=3892

No comments:

Post a Comment